Το κουδούνι χτύπησε: Οδηγίες για αγχωμένους γονείς
Το κουδούνι χτύπησε: Οδηγίες για αγχωμένους γονείς
Θυμάστε τα δικά σας σχολικά χρόνια;
Το άγχος της πρώτης φοράς;
Την επιστροφή στο σχολείο μετά το καλοκαίρι;
Τους φίλους που βρίσκατε και τους φίλους που χάνατε;
Τα μαθήματα που σταματούσαν το καλοκαιριάτικο παιχνίδι;
Και αν δεν τα θυμάστε μπορείτε να τα φανταστείτε. Δεν αλλάζουν και πολύ τα πράγματα. Τα παιδιά σας έχουν μπροστά τους το ίδιο άγχος, τις ίδιες σκέψεις, τις ίδιες προσπάθειες. Αυτό που αλλάζει είναι ότι τώρα εσείς είστε οι γονείς και βλέπετε, συχνά με ανησυχία, όλα αυτά να συμβαίνουν στο παιδί σας.
Πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση;
Μην αγχώνεστε και κυρίως μη δείξετε το άγχος σας. Μην το κάνετε να σκεφτεί ότι αφού «φοβάται» η μαμά, κάτι κακό μπορεί να συμβεί. Χαμογελάστε στο παιδί και, ειδικά στο πρωτάκι, δείξτε του ότι όλα θα είναι υπό έλεγχο.
Ψωνίστε μαζί τα σχολικά του. Αφήστε το να διαλέξει μόνο του αυτά τα σχολικά που μπορείτε ή θέλετε να αγοράσετε. Βρείτε και ξεχωρίστε τα ρούχα που θα φοράει στο σχολείο. Δώστε του τον ενθουσιασμό της νέας σχολικής χρονιάς.
Το σχολείο είναι για τα παιδιά. Για όλα τα παιδιά. Και για εσάς, όταν ήσασταν παιδιά. Πείτε του πως νιώθατε εσείς, πως βρήκατε φίλους, τι όμορφο θυμάστε από εκείνη την περίοδο, πως ξεπεράσατε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε.
Όχι πόσο δύσκολα ήταν, αλλά ότι τελικά τα καταφέρατε. Βεβαιώστε το ότι θα είστε δίπλα του κάθε στιγμή και ότι είστε βέβαιοι πως θα τα πάει πολύ καλά.
Μιλήστε του για φίλους ή ξαδέλφια που φοιτούν σε μεγαλύτερες τάξεις, πόσα ενδιαφέροντα πράγματα έχουν μάθει, σε πόσα μέρη έχουν πάει με το σχολείο τους, αλλά και πόσο έχουν αλλάξει και μεγαλώσει μέσα από το σχολείο.
Στα μαθήματα που έχει για το σπίτι, κάντε μια καλή αρχή:
Εξηγείστε του, με απλά λόγια αλλά και με σταθερότητα ότι η μελέτη είναι δική του δουλειά και πρέπει υπεύθυνα να την αναλάβει. Χωρίς να νιώσει καταπίεση δείξτε του ότι περιμένετε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στο ρόλο του μαθητή.
Προσέξτε όμως να μην αναπτύξετε υπερβολικές προσδοκίες και κυρίως μην αγχώσετε το παιδί περιμένοντας να αριστεύει πάντα και σε όλα.
Προσδιορίστε μαζί του το χώρο και το χρόνο της μελέτης του και τηρείστε τον χωρίς εξαιρέσεις. Προσφέρετε βοήθεια μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο αλλά ποτέ μην αναλάβετε εσείς την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Όταν δείχνει συνέπεια να δίνετε επιβράβευση αλλά χωρίς υπερβολή.
Δείξτε εμπιστοσύνη στο δάσκαλο/τη δασκάλα και μην εκφράσετε σε καμιά περίπτωση αμφιβολία ή αμφισβήτηση για τις οδηγίες που δίνει. Εάν έχετε απορία ή αμφιβολία συζητείστε με τον εκπαιδευτικό προσωπικά και χωρίς να εμπλέξετε το παιδί.
Βάλτε κανόνες στο παιχνίδι και την τηλεόραση. Πάντα μετά την ολοκλήρωση της σχολικής εργασίας και σε συμφωνημένο χρόνο. Τηρείστε σταθερό ωράριο ύπνου και μεσημεριανής ξεκούρασης.
Δείξτε του ότι το σέβεστε και ακούτε τη γνώμη του σε όλα όσα το αφορούν, αλλά κρατήστε εσείς το ρόλο του γονέα και του ρυθμιστή της καθημερινότητας.
Δρ. Μαρία Βουλγαρίδου
Παιδαγωγός
Σύμβουλος Οικογένειας