Ένας χρήσιμος οδηγός: Πότε το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία;
Οι γονείς πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του λογοθεραπευτή, αν το παιδί τους :
Οι γονείς πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του λογοθεραπευτή, αν το παιδί τους :
«Γιατί δεν με ακούει το παιδί μου»; Μην απελπίζεστε, «ακούστε το» εσείς και …αλλάξτε. Ψυχραιμία. Είναι απλά παιδί. Και δεν γνωρίζει «ενήλικους» τρόπους να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Τις περισσότερες φορές αυτό που θέλει είναι να τραβήξει την προσοχή των ενηλίκων και κυρίως της μαμάς και του μπαμπά. Είναι όσο εγωκεντρικό φαίνεται. Γιατί… είναι απλά…
ΑΙΘΟΥΣΑΙΟ- ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚO ΣΥΣΤΗΜΑ (Μέσα στο σπίτι) Περπάτημα «καροτσάκι» με τα χέρια Πίεση των 2 παλαμών των χεριών Μίμηση ζώων (π.χ. πήδημα βατράχου) Ρολλάρισμα στο έδαφος Τρακάρισμα σε μαλακές επιφάνειες (π.χ. μεγάλα μαξιλάρια) Ερπίσματα- μπουσούλισμα, σωματικά παιχνίδια (πάλη- εγκλωβισμοί) Τραμπολίνο Κούνημα σε κουνιστή καρέκλα Πίεση στα πόδια και τα χέρια (έντονο μασάζ) Να κουβαλάει αντικείμενα διαφορετικού…
Θυμάστε τα δικά σας σχολικά χρόνια; Το άγχος της πρώτης φοράς; Την επιστροφή στο σχολείο μετά το καλοκαίρι; Τους φίλους που βρίσκατε και τους φίλους που χάνατε; Τα μαθήματα που σταματούσαν το καλοκαιριάτικο παιχνίδι; Και αν δεν τα θυμάστε μπορείτε να τα φανταστείτε. Δεν αλλάζουν και πολύ τα πράγματα. Τα παιδιά σας έχουν μπροστά…
Ως γονείς για να καταλάβουμε καλύτερα το παιδί μας, καλό είναι να γνωρίζουμε: Η ανάπτυξη των παιδιών είναι μια διαδικασία σύνθετων και πολλαπλών ποιοτικών αλλαγών τόσο σε σωματικό, όσο και σε γνωστικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι αλλαγές αυτές συχνά υπαγορεύονται από την βιολογία αλλά επηρεάζονται και από οικογενειακούς ή κοινωνικούς παράγοντες. Για κάθε αναπτυξιακό στάδιο,…
Απόσπασμα από βιωματική άσκηση “επαφή με το παρελθόν”. Ένας ενήλικας ξαναβιώνει την πρώτη μέρα στο σχολείο: “Μνήμες ξεπηδούν από την πρώτη μέρα που πήγα στο σχολείο. Η μητέρα μου με άφησε και χαιρέτησε τη δασκάλα. Εγώ πήγα από πίσω της σαν να ‘μουν η σκιά της. Μόλις συνειδητοποίησα ότι θα’ φευγε μ’ έπιασε πανικός. Το…
Σύμφωνα με το DSM – III, το διαζύγιο, με τις συνακόλουθες απώλειες, πραγματιστικές και συναισθηματικές, ανήκει στην κλίμακα των ιδιαίτερα στρεσογόνων καταταστάσεων οι οποίες προκαλούν ή εκλύουν ενίοτε και μείζονος σημασίας ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές. Απότοκο αυτής της κατάστασης είναι οι πρώην σύζυγοι να παρουσιάζουν, σε αρκετά μεγάλη συχνότητα, όπως καταδεικνύουν πολλές σχετικές έρευνες, νέες μορφές συμπεριφοράς,…