Οι διακοπές του Πάσχα!

Οι διακοπές του Πάσχα είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες μέσα στο χρόνο για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά, χρόνο στον οποίο μπορούν να μάθουν, να ευαισθητοποιηθούν, να δεθούν μαζί σας. Αντί, λοιπόν, να περάσουν αυτές οι δύο εβδομάδες για τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ας δούμε μερικές προτάσεις που θα κάνουν αυτές τις μέρες πραγματικά γιορτινές:
[list style=»unordered» type=»type18″] Ψάξτε μαζί με το παιδί σας την ιστορία και τα έθιμα της γιορτής του Πάσχα. Μπείτε στο διαδίκτυο και αναζητήστε σε εγκυκλοπαίδειες για να του εξηγήσετε τι συμβολίζει η περίοδος της Σαρακοστής, η εβδομάδα των Παθών, η Ανάσταση. Ψάξτε τα περίεργα έθιμα διάφορων περιοχών της χώρας μας. Διαβάστε μαζί του βιβλία και κείμενα αποστόλων που περιγράφουν την εβδομάδα των Παθών. Με δύο λόγια: Μάθετε μαζί με το παιδί σας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της ιστορίας αυτής της χριστιανικής γιορτής.

Συζητήστε με το παιδί σας για έννοιες όπως ο θάνατος, τα ανθρώπινα λάθη, η αδικία, η γιορτή της ζωής, η συγχώρεση. Η περίοδος αυτή δίνει πολλές αφορμές για να κάνετε μαζί του διάλογο, να μάθετε πως σκέφτεται και πως ερμηνεύει τις υπερβατικές αυτές καταστάσεις. Εξηγήστε του, μοιραστείτε μαζί του τις σκέψεις σας και τα πιστεύω σας. Ενδιαφερθείτε για την άποψη, τις απορίες και τους ενδεχόμενους φόβους του για τα ευαίσθητα αυτά ζητήματα.

Πηγαίνετε μαζί του στην εκκλησία. Δεν είναι στόχος εδώ η τυπολατρία, αλλά η από κοινού δραστηριότητα, το μοίρασμα της κατάνυξης και της περισυλλογής μαζί του. Εξηγήστε του γιατί πηγαίνουμε εκεί, για ποιο πράγμα μιλούν οι ψαλμοί της Μεγάλης Εβδομάδας. Διαλέξτε μια μέρα απ’ αυτήν, μιλήστε μαζί με το παιδί για την ξεχωριστή σημασία της συγκεκριμένης μέρας, τι θυμόμαστε, ποια είναι η σημασία της. Αφού τη διαλέξετε μαζί και συζητήσετε για την ιστορία και τους ψαλμούς της, πηγαίνετε μαζί του στην Εκκλησία. Ή ακολουθήστε μαζί του τον Επιτάφιο. Κάντε το παιδί σας κοινωνό του συναισθήματος της κατάνυξης, δείξτε του πως είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει και να σας συνοδέυσει, να αισθανθεί και να έχει νόημα για το ίδιο η επίσκεψή του στην Εκκλησία.

Κάντε μαζί του πασχαλινές ιεροτελεστίες. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να εμπλέκονται ενεργά σε προετοιμασίες και εορτασμούς της οικογένειας, να αναλαμβάνουν ρόλους ενεργούς και να συμμετέχουν στην οικογενειακή ζωή. Δώστε του να αναλάβει ευθύνες. Ορίστε μια μέρα για να βάψει μαζί σας τα αυγά, να ψωνίσετε μαζί τα απαραίτητα για το τραπέζι, να πάρετε δώρα για φίλους και συγγενείς. Θα νιώσει πως το υπολογίζετε και ενδιαφέρεστε να μοιραστείτε μαζί του πράγματα «των μεγάλων», πως είναι πολύτιμη η συνεισφορά και η βοήθειά του.

Περάστε μαζί του ποιοτικό χρόνο. Δεν χρειάζεται πολύ. Ξεκλέψτε ένα απόγευμα και καθίστε μαζί του να φτιάξετε πασχαλινές κάρτες και χειροποίητα δωράκια για τους αγαπημένους. Ή δείτε μαζί του μια ταινία για τη ζωή του Χριστού. Στολίστε τις λαμπάδες σας. Διαβάστε μαζί παραμύθια και ιστορίες. Ή πιο απλά πηγαίντε μαζί του μια βόλτα. Η ανάγκη των παιδιών να περνούν όμορφα με τους γονείς τους είναι μεγάλη. Το ίδιο δεν είναι και η δική σας;
[/list]

Μανιά Άννα, Ειδική παιδαγωγός στο Παιδικό Εργαστήρι Παλαιού Φαλήρου

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Similar Posts