Η ψυχική υγεία σήμερα

Γραμμένο το 2005…

Η ψυχική υγεία του σήμερα απόγονος των ψυχιατρικών μεταρρυθμίσεων, των δημιουργικών αντιπαραθέσεων του παρελθόντος, της μετεξέλιξης της ψυχανάλυσης και των άλλων θεωριών, οφείλει να δει κατάματα την αλήθεια της.

Οι παρεμβάσεις αποασυλοποίησης, οι παρεμβάσεις στην κοινότητα, τα κέντρα που οργανώθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία, ο κατακλυσμός από έντυπα, έδωσαν την εμπειρία και την αφετηρία για το ξεκίνημα στην νέα γενιά επαγγελματιών να οργανώσουν κέντρα παροχής υπηρεσιών , στελεχωμένα με γιατρούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς. Απαραίτητη είναι η συνεργασία με παιδίατρους, οφθαλμίατρους, ΩΡΛ, ενδοκρινολόγους, παιδονευρολόγους και αναπτυξιολόγους.

 

kidlab-gr_000126

Η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η άμεση επικοινωνία θα ξεδιαλύνει τους μύθους μιας πλαστής αντιπαλότητας.
Ο αυξανόμενος πληθυσμός που χρειάζεται βοήθεια, οδήγησε στην δημιουργία των χώρων αυτών. Είναι αναγκαίο να γίνονται μέρα με τη μέρα καλύτεροι, να πιστοποιούνται και να δραστηριοποιούνται στο χώρο της ευαισθητοποίησης της κοινότητας. Δεδομένη είναι η άμεση συνεργασία με τους συναδέλφους των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων.

Οι γνωστές δυσκολίες με τα ασφαλιστικά ταμεία, το χρόνιο της παρέμβασης, τα ταμπού, το άγχος, η σύγχυση των γονιών, χρειάζονται ένα πλέγμα προστασίας.
Ίσως το μέλλον οδηγήσει σε ενοποίηση κέντρων τέτοιας μορφής. Ίσως η πίεση που θα ασκηθεί να τροποποιήσει τα κρατικά τιμολόγια και να βγάλει τον ασφαλισμένο απ’ τη ανυποληψία.

Η ψυχική υγεία του σήμερα επιτάσσει δομές στρατηγικής παρέμβασης και επιστημονική αρτιότητα. Μόνο που υπάρχει ένας μονόδρομος. Σ’ αυτή την ιστορία δεν υπάρχει “κακός λύκος”. Γονείς, δάσκαλοι, συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων, συνάδελφοι άλλων παρεμφερών δομών, με την ίδια ή διαφορετική άποψη, έχουν απόλυτα κοινά συμφέροντα με μας.

Επιδιώκουμε την βέλτιστη παροχή υπηρεσιών, την ειλικρίνεια και εντιμότητα, , την άμεση εξυπηρέτηση παιδιών και γονιών, σ’ ένα ανθρώπινο περιβάλλον και συμβάλλουμε στην επαγγελματική απορρόφηση εκατοντάδων εργαζομένων.

Μέσα από τις στήλες μας ανοίγουμε μια εναλλακτική, μια νέα μορφή επικοινωνίας. Με εντιμότητα, με φιλοδοξία, να ονειρευόμαστε μαζί και να μιλάμε ξεκάθαρα για τους φόβους και τους προβληματισμούς του κάθε γονιού. Να μοιραστούμε την αγωνία, την γνώση, την εμπειρία κάθε συναδέλφου, να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα εμπιστοσύνης, ανταλλαγής απόψεων και συναισθημάτων. Η εφημερίδα μας ήταν δικό μας όνειρο. Στόχος είναι να γίνει ένας κοινός τόπος έκφρασης και επαφής, γιατί γεννήθηκε μέσα από την επικοινωνία μας με τους γονείς, τα παιδιά τους, τους γιατρούς και τους δασκάλους που θέλουμε κοντά μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν υπάρχει “κακός λύκος” . Εμείς φιλοδοξούμε απλώς για μια πολύπλευρη επικοινωνία. Με ένα λόγο στέρεο και ένα όνειρο. Η ιστοσελίδα μας να είναι δική σας ιστοσελίδα. Οι λέξεις χωράνε όλους. Η εμπειρία μάς στηρίζει, το μετέωρο βήμα γίνεται σταθερό, οι μύθοι πραγματικότητα: η πραγματικότητα μιας εφημερίδας που μας θέλει όλους μαζί με ένα ανθρώπινο χαμόγελο, με ένα ανθρώπινο όνειρο.

 

Γεώργιος Κοκκίνης
Παιδοψυχίατρος

Similar Posts