Ασφαλιστικά ταμεία και Ψυχική υγεία-Δελτίο θυέλλης και έκτακτων καιρικών συνθηκών

Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στους ασφαλισμένους των ταμείων στον χώρο της ψυχικής υγείας αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στην καταρρέουσα εμπιστοσύνη του πολίτη σε ένα κράτος αδύναμο να τον προστατέψει ακόμη και από αυτό το κλίμα αβεβαιότητας.

Με τις φήμες να κυριαρχούν, εγχώρια και ξένα έντυπα με τις διαπραγματεύσεις να χωρίζουν σε “μνημονιακούς” και “αντι-μνημονιακούς”, ο πολίτης βρίσκεται έρμαιο σε φαντάσματα του παρελθόντος και του μέλλοντος. Ένας πολίτης σε απαξίωση, σε ακινησία, σε αβεβαιότητα, έρχεται στο γκισέ των ταμείων απέναντι σε αμήχανους υπαλλήλους με ετερόκλητες αποφάσεις, να ζητήσει τα χρήματα του. Αυτά που πλήρωνε τόσα χρόνια. Μήνες τώρα τα ταμεία κάνουν επιστροφή δαπανών μετά από μήνες, έως και ένα χρόνο. Οι νέες αποφάσεις και τροπολογίες δημιουργούν πρόσθετο θυμό και αβεβαιότητα.

Σε ένα τομέα ευαίσθητο όπως η υγεία, ακόμα περισσότερο στο περιθώριο της ψυχικής υγείας οι δυσαρεστημένοι πολλαπλασιάζονται. Η ψυχική υγεία απαξιώνεται, γονείς και παιδιά βιώνουν μια απόρριψη, μια έντονη ματαίωση και μοναξιά. Τα χρόνια που πέρασαν χάνονται, τα βήματα που έκαναν οι χώροι της ψυχικής υγείας αφήνουν μόνο αποτυπώματα.

Ασφαλισμένοι νιώθουν λαθρομετανάστες, στην ίδια τους τη χώρα απαξιωμένοι, εκτεθειμένοι σε ένα ακόμα μέτωπο. Δεν τους φτάνει η Μέρκελ και η παρέα της. Η ίδια η χώρα τους μοιάζει ανίκανη να τους δώσει ένα ρεαλιστικό – όχι ιδανικό – μήνυμα σταθερότητας. Το κράτος καταφέρνει να βγάλει τα μάτια του με τα ίδια του τα χέρια. Μέσα στη γενική κρίση, γεννά στρατιές απογοητευμένων, απροστάτευτων Ελλήνων.

Το χρέος προς την κα Μέρκελ και των περί αυτής είναι μεγάλο. Πολλοί ευαγγελίζονται μια Ελλάδα δυνατή μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Απέναντι σε όλους αυτούς, οι  ασφαλισμένοι της υποτέλειας, οι πολίτες της ανεργίας  και της απαξίωσης ποδοπατούνται..

Η Ελλάδα, οι πολιτικοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει  το αυτονόητο, δια στόματος όλων των πλευρών. Το χρέος απέναντι στον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα ασφαλισμένο. Αληθινά ψέματα ή ψεύτικες αλήθειες. Το χρέος απέναντι στα παιδιά παραμένει. Χωρίς άλλοθι τους τα πήραν όλα. Ακόμα και το δικαίωμα για ενημέρωση και νόμους πιο ξεκάθαρους. Επιτρέπονται μόνο οι εφιάλτες.

kidlab-gr_000172

Μετά το δελτίο καιρού, το δελτίο απεργιών, το δελτίο χρεοκοπίας, ή στα χωράφια τα δικά μας, αυτά της ψυχικής υγείας, τελευταία προστέθηκε το δελτίο “επιστροφής δαπανών”. Έχει μάλιστα χρονικό αλλά και χωρικό προσανατολισμό : το τάδε ταμείο πληρώνει τους προηγούμενους μήνες (όχι φυσικά  όλους!), στο τάδε υποκατάστημα ο υπάλληλος εγκρίνει, πληρώνει, σε ένα άλλο λίγα χιλιόμετρα απόσταση, “περιμένουμε”. Ασφαλισμένοι εγκρίνουν επιταγές επιστροφής δαπανών, σημειώνουν τον μήνα στο ημερολόγιο, περιμένοντας τους υπόλοιπους. Ελλάδα, το μόνο που σου έχει μείνει είναι να αυτοσαρκάζεσαι.

Ελλάδα, 2012, ψυχική υγεία 2012. Δελτίο θυέλλης και έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Γεώργιος Κοκκίνης
Παιδοψυχίατρος

Similar Posts